A finn szauna eredetéről röviden

Posted on

Finn szauna világszerte

Finnország egy gyönyörű hely, ami már hosszú időkre visszanyúló történelemmel és tradícióval rendelkezik. A szaunázás már a régi idők emberei körében is igen fontos szerepet töltött be, aminek hagyományát a mai napig rendszeresen gyakorolják.

A finn szauna világszerte ismeretes, egyre több helyet hódít meg, közöttük Magyarországot is. A finn házakban és a nyaralókban nagyon elterjedtek ezek a kis helyiségek, amelyeket általában nyírfa elégetésével fűtenek fel. A városokban elhelyezkedő lakások esetében már más alternatívát találtak ennek a kivitelezésére, így azokban már az elektromosságot hívják segítségül.

A finn szauna mintegy kétezer éves múltra tekint vissza, a régi időkben pedig egészen más, sok ember számára meghökkentő funkciókat is betöltött. Helyszínéül szolgált a ravatalozásoknak, a szüléseknek, illetve a betegeket is gyakran itt ápolták. Ezeket az tette lehetővé, hogy a magas hőmérsékletnek köszönhetően, a szaunák voltak a legsterilebb helyiségek, így igazán kedvező környezetet biztosíthattak.