Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is utálják a fogszabályozót!

Posted on

Fogszabályzás

A legtöbb ember nem szereti viselni a fogszabályzót, különböző okok miatt. Egyeseket evés közben zavar, mások pedig csupán a láthatósága miatt kerülik. a gyermekek körében sem túlságosan kedvelt, hiszen már csak a neve hallatán is a legtöbben megriadnak. Manapság már léteznek láthatatlan, kivehető fogszabályozók, ami tökéletes megoldás lehet azoknak, akik esztétikai vagy funkcionális okokból nem hajlamosak megbarátkozni a rögzített típusú darabokkal.

Ezek a típusok tehát sínes kellékek. Kiemelkedő előnyei közé tartozik, hogy kivehetőek, ezért a fogak és a készülék egyaránt rendkívül könnyen tisztítható. Ez óriási segítség a fogszabályozás alatti időben is a száj higiéniáját megfelelően karbantartani. A kivehető, láthatatlan fogszabályozók nem jelentenek esztétikai problémát a hétköznapokon, mellette még az evés idejére is kivehetőek a szájból, így nem okozhat semmilyen gondot a rágás során, ezért az ételek élvezetét teljes mértékben kihasználhatja.

Ezekkel a nagyszerű kellékekkel elsőként az Align Technology Inc. nevű cég tört be a piacra 1998-ban. Az Invisalign márkanév, ami mára már rendkívül nagy hírnévre tett szert, szintén a nevükhöz köthető. A márka termékei napjainkban már különböző típusban beszerezhetőek. A viselésével kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a sínek úgy lettek kialakítva, hogy a fogszabályozás aktuális fázisának végrehajtásához elegendő nyomást mérjenek a fogakra, ennek köszönhetően soha nem tapad pontosan a fogsorra, valamint mindig okoznak egy kisebb feszülést, amire a fogak lassú helyreigazításához szükség van.

A szabályozás fázisait személyre szabottan határozzák meg. A készülék által kifejtett nyomás az aktuális sín használata közben folyamatosan egyre gyengül, mivel a fogak felveszik a kívánt pozíciót. A síneket illetően, általában kéthetente szükséges a fogszabályozás újabb fázisának megfelelőre cserélni. 4-6 hetente kellenek kontrollvizsgálatok, ilyenkor felmérik az elért eredményeket és megkapja a soron következő síneket. Ennek a kelléknek a viselése napi 20-22 órában kötelező.