Szponzorált tartalom
Sokáig csak ritkán fogyasztottam mézet, főként teában vagy sütikben, de nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget. Egy ideje azonban tudatosabban kezdtem el foglalkozni az egészségemmel, és egyre inkább érdekelt, milyen természetes módszerekkel támogathatnám a szervezetem működését. Ekkor került újra a látóterembe az akácméz. Eleinte csak kíváncsiságból vásároltam egy üveggel a piacon, de ma már el sem tudnám képzelni a reggeleimet nélküle.
Azóta jobban beleástam magam a dolgokba és már konkrét termelő is van, akitől szívesen vásárolok mézet, ez pedig a Nektárfarm! A Nektárfarm akácméz ára is attól függ, mekkora kiszerelésben vásárolom, de mivel nagy fogyasztó vagyok, ezért ár-érték arányban nekem a legnagyobb kiszerelés éri meg a legjobban.
Ami elsőként megfogott az akácmézben, az a gyengéd, mégis kellemesen édes íze volt. Nem tolakodó, nem túl karakteres, mégis van benne valami finoman elegáns, ami megkülönbözteti más mézfajtáktól. De persze nem csak az íze miatt lett állandó része az étrendemnek.
Az egyik fő ok, amiért rendszeresen elkezdtem fogyasztani, az az emésztésem volt. Régebben gyakran éreztem puffadást, időnként gyomorsavat is, főleg stresszes időszakokban. Az akácméz – különösen reggel, egy pohár langyos vízbe keverve – meglepően gyorsan segített enyhíteni ezeken a problémákon. Utánanéztem, és kiderült, hogy az akácméz enyhén lúgosító hatású, ami jótékonyan hat a gyomorsavra. Rendszeres fogyasztás mellett azt vettem észre, hogy kevesebbszer érzem a kellemetlen savas visszaáramlást, és az emésztésem is kiegyensúlyozottabbá vált. Az akácméz ára 1100 Ft-tól 3700 Ft-ig terjed a webáruházban, ahonnan egyszerűen és gyorsan szerezhetem be a kedvencemet. Persze mindig hozzácsapok valami újdonságot, egy-egy mézkülönlegességet is a rendelésemhez.
Visszatérve a hatásokhoz, a másik jelentős változás, amit tapasztaltam, az az volt, hogy ritkábban betegedtem meg. Persze nem állítom, hogy csodaszer lenne, de mióta napi szinten fogyasztok egy-két teáskanállal, látványosan erősebbnek érzem az immunrendszeremet. Az akácméz antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól sokat lehet olvasni, és úgy tűnik, ezek nem csak elméleti dolgok. Amikor mégis elkapott valami kisebb megfázás, sokkal enyhébb tünetekkel vészeltem át, és gyorsabban is gyógyultam.
Érdekes módon az alvásomra is pozitív hatással volt. Korábban gyakran nehezen aludtam el, vagy többször felébredtem éjszaka. Egy ismerősöm javasolta, hogy próbáljak meg este lefekvés előtt egy teáskanál mézet fogyasztani – akár magában, akár egy bögre meleg tejben. Ez a módszer nálam bevált. Nyugtató hatása lehet, vagy talán a vércukorszint stabilizálásában segít, de az biztos, hogy mélyebben és pihentetőbben alszom, ha nem felejtem el a „mézes rituálémat”. Az akácméz ára kapcsán tehát úgy gondolkodom, hogy ez a nyugodt alvásom ára – és nagyon megéri a természetes hatások miatt is!
Ami még meglepett, az a bőröm állapota. Kicsit makacs, időnként kipattogzó, vízhiányos bőröm volt, főként a téli hónapokban. Mivel olvastam, hogy a méz – belsőleg és külsőleg is – jótékony hatással van a bőrre, kipróbáltam egy-két házi pakolást, illetve kíváncsian figyeltem, mit tesz a napi mézfogyasztás a bőrömmel. Nem egyik napról a másikra történt, de kb. egy hónap után láthatóan egyenletesebb, hidratáltabb lett az arcom, és kevesebbet kellett krémeznem. A száraz foltok is fokozatosan eltűntek.
Fontos számomra az is, hogy amit fogyasztok, az minőségi és természetes legyen. Az akácméz esetében külön öröm, hogy Magyarországon világszínvonalú mézet lehet találni – ráadásul nem kell messzire menni érte, a nektarfarm.hu oldalon számos mézfajta sorakozik különböző kiszerelésben. Azóta rendszeresen ettől a termelőtől vásárolok, és mindig figyelek arra, hogy tiszta, adalékmentes akácméz kerüljön az asztalomra.
Az akácméz nemcsak egy finom édesség, hanem egy természetes, sokoldalú „szuperélelmiszer”, amit örömmel és tudatossággal fogyasztok. Nem váltott ki drámai változásokat egyik napról a másikra, de hosszú távon határozottan érezhető, mennyi apró, de fontos területen támogatja a testem működését – az emésztéstől kezdve az immunrendszeren át a bőröm állapotáig. Azóta is naponta fogyasztom, akár egy kis pohár langyos vízben oldva, akár zabkásába keverve, vagy csak magában, élvezve az édes, virágos ízét.