A vezetékes víztől a napelemekig – így halad hazánk a korral.

Posted on

Szponzorált tartalom

NapelemRendszer.info oldalon

NapelemRendszer.info oldalon

Az előző század közepe táján még egyáltalán nem volt általános hazánkban a vezetékes ivóvíz rendelkezésre állása minden háztartásban. És utána is még évtizedek munkája volt kiépíteni az ehhez szükséges infrastruktúrát. Pláne vidéken, manapság viszont már közelítünk afelé, hogy teljes körűvé próbáljuk tenni végképp, a 100%-ot közelítve, mert már csak kevés választ el attól. Szeretek jósolgatni, hogy mi lesz a következő ilyen mérföldkő, amit átlépve elkezdhetjük azt magunk mögött hagyni, és onnantól már nem is gondolunk majd rá, hogy anno kérdés volt: el kell-e terjednie ennek széleskörben? Mostanában a napelemek irányába lelkesedem elsősorban, látva, hogy a németajkú vidékeken – ahol egész sokat járok – mennyire általános a látványuk, és örömteli, hogy hazánkban is egyre gyakrabban fordulnak elő.

A NapelemRendszer.info oldalon olvastam sokat a pozitív tendenciákról Európában, és a működésről, mely kettő közül utóbbi még meggyőzőbb is a számomra, mint a szintén kedvező képet festő konkrét számok az elterjedésről. Annyira eltökéltté váltam, hogy ha az életem a mostani medrében halad tovább, nemsokára velük szeretném felvenni a kapcsolatot, aktívan is. Főleg, mert ezen az oldalon ingyenes állapotfelmérést is lehet kérni, azt illetően, hogy a házunk és annak tetőszerkezete felszerelhető-e napelemekkel. És minden megyében van olyan megbízható partnerük, akik nagy szakértelemmel, rövid időn belül telepítik az egész rendszert, és segítenek az engedélyeztetésben is.

Ez a folyamat a hatékonyságához és az innovatív szemléletű tervezettségéhez képest jelenleg persze még egyedi és ritka szaktudást igényel. És rengeteg összetevője van a napelemekre való átállásnak, ezért nem is ajánlok mást, mint pont egy ilyen társasággal való együttműködést, mert ők minden információt át is adnak a szakszerű munkán túl, amit mi természetesen nem tudnánk elvégezni. Engem meggyőzött, amit láttam náluk. És ami a legfontosabb: rendelkeznek már kellő tapasztalattal a területen.

De ettől még képezhetjük is magunkat, minden további nélkül. Minden megtudunk a NapelemRendszer.info oldalon, hogy honnan közelítsük meg az egészet. Hová szeretnénk napelemeket, ha oda nem lehet, miért nem lehet, mit kell figyelembe venni a tekintetben, hogy melyik részén élünk az országnak, mennyit süt a nap, ha nem a ház tetejére akarunk napelem „farmot”, akkor hová lehet még, stb. Figyelni kell példának okáért arra, hogy a napelem-rendszer lelkének számító inverter típusa is tökéletes választás legyen, ne csak a tetőre kerülő paneleké. Az inverter az egyenáramot a hálózatival megegyező váltóárammá alakítja, így olyan kell, amit az áramszolgáltatónk is elfogad. Őket, a szolgáltatót sem lehet kihagyni a folyamatból, több okból sem: egyrészt nem biztos, hogy olyan rendszer mellett döntünk, ami az év minden napján megtermeli mindazt, amit „elfogyasztunk”, de ha mégis, akkor is kell valamit kezdeni a „felesleggel”. És ilyenkor azt gyakorlatilag megveheti tőlünk az adott szolgálató társaság.

Szóval azért kellően komplex tényleg az egész, ahogy azt a NapelemRendszer.info-n részleteiben is elolvashatja mindenki. Most csak néhány példát hoztam fel eleve. Azzal kezdtem az írásomat, hogy az európai trendekről tájékozódtam főleg náluk, de az oldalon még „Napelemek Afrikában”, vagy „Napelemek Ázsiában” rovatot is találhatunk, az általános és informatív „Napelem hírek” mellett. Olvassatok utána ti is az igénybevető támogatásoknak, pályázatoknak, és keressétek őket bizalommal, mert elköteleződés nélkül segítenek, például, ha az említett ingyenes felmérés lehetőségével élünk, vagy kérünk tőlük árajánlatot a NapelemRendszer.info-n tehát.