Itt tudod megnézni, hogy mennyibe fog kerülni az energetikai tanúsítványod!

Posted on

Szponzorált tartalom

energetikai tanúsítvány

energetikai tanúsítvány

Hallottatok már az energetikai tanúsítványról? Nem? Akkor most leírok néhány hasznos információt, amivel megmutatom, hogy ez egy igenis mindenkit és bárkit is érintő témakör. Én is azt hittem, hogy nincs ilyesmire szükségem, aztán kiderült, hogy nem tudom megkerülni a dolgot.

Az energetikai tanúsítvány egy olyan dokumentum, ami arról tanúskodik, hogy energetikai szempontból milyen állapotban van egy ingatlan. Értelemszerűen rögtön jön a kérdés, hogy mit jelent az, hogy energetikai szempontból? Leginkább azt jelenti, hogy a fűtési rendszer, a szigetelések, a nyílászárók és az ehhez hasonló eszközök, védelmek milyen állapotban vannak a házon és a házban.

Létezik egy hivatalos, egyezményesen elfogadott skála, amely konkrétan meghatározza azt, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy épületnek ahhoz, hogy egy adott osztályba eshessen. Ezeknek a tulajdonságoknak az összessége végeredménye az energiahatékonyságot, energiaigényt jeleníti meg számszerű formában, tehát a kategória meghatározások ebben a formában vannak közzé téve.

Azt állítottam, hogy mindennek a meglétét nem lehet megkerülni. Méghozzá azért, mert bármilyen ingatlan adás-vétel esetében kötelező meglennie ennek a dokumentumnak. Az újépítésű házak és lakások esetében 2009 volt az év, amikor bevezették az erre vonatkozó szabályozást, a régebbi épületek esetében pedig 2012 óta van szükséges hivatalosan is erre a papírra. Ez persze mindenkinek jó, aki egy tiszta és átlátható üzlet kötésére törekszik. Hiszen ez egy olyan dokumentum, ami nagyon jól megmutatja, hogy pontosan miért is adja ki a pénzét a vevő, és hogy milyen állapotban adja át a tulajdonát az eladó. Szeretném hinni, hogy vannak még becsületes emberek, akiknek ez valóban kölcsönösen fontos.

Sokan foglalkoznak energetikai tanúsítványok készítésével, azonban, ha éppen túl tervezünk adni a házon érdemes lehet egy olyan cég segítségét kérni ebben, akik értékbecsléssel is foglalkoznak. Ilyen például az ecoteam, akik mindkét témakörrel foglalkoznak. Ráadásul minden fontos információt közzétesznek a honlapjukon, a www.e-tanusitas.eu-n, többek között azt is, hogy mennyiért dolgoznak. És nem csak nagy vonalakban, hanem egészen konkrétan ki lehet számítani a megadott táblázataikból, hogy mennyibe fog kerülni a saját esetünkben az energetikai tanúsítvány elkészítése. Az árakat itt tudod megnézni.

Hova saccolnátok egy ilyen szolgáltatást? Nekem fogalmam sem volt, mivel nem tudtam mennyi munkával jár és manapság szeretnek elszállni az árakkal, legyen szó bármiről – a fizetéseinken kívül persze. De, amikor megnéztem a konkrét összegeket az ecoteam honlapján azt hittem, hogy leesik az állam. Mármint maximálisan a pozitív értelemben. Ugyanis legrosszabb esetben is meg lehet úszni egy ilyen tanúsítványt bruttó 30 000 ezer forint alatt, ami azért ma már szerintem nem egy nagy összeg. Ráadásul az itthoni építészetre nem jellemzők az ekkora ingatlanok, tehát az esetekben többségében ennél olcsóbb lesz a folyamat. Az ár nem csak a mérettől függ, hanem az ingatlan jellegétől és a lokációtól is. Tehát egy budapesti lakás négyzetméterre vonatkoztatott tanúsítási ára mindenképpen olcsóbb lesz, mint egy vidéki házé, de az eltérés nem számottevő, és tényleg azt gondolom, hogy ez az összegtartomány nem vág földhöz senkit. Meg hát számomra egy olyan kiadás, aminek konkrétan meg tudom nézni előre a mértékét nem egy nagy érvágás. Hiszen a legrosszabb esetben is egy kicsit többet gyűjtök majd rá.

Ha ti is ingatlan adás-vételben vagytok éppen, mindenképpen nézzetek utána az energetikai tanúsítás menetének és árainak az ecoteam oldalán.